Visum - Check!

Det må ha varit något av det onödigaste jag känt att jag behövt göra, men nu när det är över så känns det kalas. Visumet är fixat, ska hämtas på posten imorgon, och sedan är vi nästan i hamn kan man säga. Dessutom har jag fått flera förfrågningar om lägenheten, så den verkar kunna bli rätt snabbt uthyrd den också. Fan va allt flyter på ibland. Får bli mer update angående hur helgen och midsommarn var senare. Nu är jag dödstrött. Fredrik signing out.

Den där nervösa killen

Helt plötsligt kommer den. Den där bubblande, lite lätt påträngande känslan. Kroppen blir lite extra varm när hjärtat jobbar som till en upptempolåt medan hjärnan går för högvarv. Är det konstigt att man får svårt att sova? Nej. Det skulle vara ungefär som att bli akut nyförälskad när man springer stockholm marathon medan man försöker ta en snabb middagslur. Det är liksom svårt att kombinera.

Lite så är jag för tillfället. Jag har kollat 15 gånger att jag har allt som jag ska ha till min intervju på amerikanska ambassaden på måndag. Det är bara så förbenat jobbigt att de överallt måste tala om att "har du inte allt så får du boka en ny tid". Hade jag bott i Stockholm hade jag inte brytt mig så värst. Hade jag vet att att man snabbt kunde fått en ny tid hade jag brytt mig ännu mindre. Tyvärr är jag varken boende i Stockholm eller har någon tid över förrän det praktiskt taget är dags att bege sig.

Den sista stenen. Visumet är den sista stenen som ska falla ifrån min mage. Den ligger rätt tungt nu. Jag menar sedan är det hårda över? För eftersom jag är så lite nervös inför bara visumansökan så kommer jag absolut inte känna något som helst när jag står där på Kastrup och vinkar av föräldrar och Sverige med allt som det innebär för ett halvår. Nej då, jag kommer absolut inte vara nervös.

Lätt oroande

Kollade precis kurserna jag vill läsa på Clemson. Alla var fulla. Vad gör man nu? Det går väl säkert att ordna på någon vänster antar jag. Men det är på grund av sådant här krabb jag hatar att våra kära handledare på Linnéuniversitetet väljer att godkänna alla kurser i slutet på terminen. Hade jag haft de godkända till den dag jag fick mitt acceptance-letter så kanske det här inte hade behövt hända. Segfisar.

Och så var man igång igen.

Idag blev jag sådär glad. När en kund kommer in och har haft en massa par hemma på prov, men inget riktigt funkar. Så tar man ett par snygga bågar i hyllan och sätter på dom, och så bara schmackebånk så sitter de där. Som om de aldrig borde avlägsnas ifrån ansiktet. Som om glasögonen vore ett med själen. Det är så vackert. Det var nästan så solen bröt fram genom molnen som långsamt snurrade ihop sig till Mofasa som långsamt började tala i djup basröst om vilken kung jag en gång skulle bli. Det såg jag i alla fall, även om ingen annan såg det. Fint var det.

Kvällens upptäckt.

Visst fan, jag ska börja jobba imorgon...

Smygrojalist, javisst!

Det går inte att dölja. Jag är obotlig. Sedan jag redan i tidiga år insåg min smått egendomliga fallenhet för att lära mig kunganamn och rabbla dom i följd, enda från Ladulås till nutid, har jag varit fast. Jag är smygrojalist.

Jag måste nog skylla på mina kära farföräldrar. Det är på grund av dem jag har sett typ varenda slott i Sörmland och Uppland, varav en del säkerligen både två och tre gånger. Jag kan inte räkna de museum jag besökt i Stockholm på mina bara händer, eller knappt tår heller för den delen. Jag kan inte heller beskriva lyckokänslan jag fick i kroppen när jag för första gången besökte ett tornerspel. Var hemlig slottstunnel och ståtliga konungamålning som stirrade läskigt på mig var som en drog som långsamt spädde på min förundran.

Jag minns när vi i femte klass åter igen skulle avnjuta ytterliggare en timme svensk historia. Något mina klasskamrater hatade likt den böldpestpest vi tidigare läst om. Självklart höll jag med dem, precis som man gör i den åldern. Men vad jag inte tänkte på, var att man som historiahatare inte ropar ut "fast han hette Jean Babtiste Bernadotte innan, för han blev adopterad från Frankrike!", när kära fröken Ingegärd långsamt börjar tala om konung Karl XIV Johan. Speciellt inte om man inte ens har blivit ombedd att plocka fram böckerna att tjuvkika i. Jag var blottad framför mina vänner, likt den desertör de såg mig som.

Sedan den dagen har jag inte hållit den inne. Den suspekta förkärleken för Svea rikes tidigare konungar har varit öppen för allt och alla. Jag må ha fått underliga blickar när jag undersökt en bild och snabbt konstaterat att det varit Sigismund, en av Gustav Wasas sönder. Men det skiter jag i.

Jag har faktiskt blivit bättre. Allt sitter inte kvar som det en gång gjorde. Jag är, tro det eller ej, inte lika nördig som jag en gång var. Men det är vid tillfällen som den här våren, och speciellt igår som min kärlek för kungahuset blommar ut. Ja, jag satt bänkad igår. Ja, jag såg Victoria äkta sin man av folket, Prins Daniel Westling af Bernadotte, hertig av Västergötland. Jag såg tårtan på över 200 kilo vilken mätte över tre meter i höjd. Och jag såg Kungen skutta runt som en guttaperkaboll tillsammans med Mamma Westling på dansgolvet i takt med slagen ifrån mitt smått smygrojalistiska hjärta.


Roxette

Såg precis slutet på konserten som tydligen kronprinsessparet(?) fått i present av regeringen. Det var väl lite småmysigt sådär, precis som jag alltid tycker att det brukar vara när det är något musikaliskt på gång. Det hela avslutades med att Roxette återförenades. Jag har alltid gillar Roxett.

Tyvärr kändes Marie lite sur i sången ibland. Dessutom kändes hon rätt stel. Vet dock inte om det beror på hjärntumören hon kämpade med under flera år. Men äh, det var trevligt att se dem på sen igen. The look. Bra låt by the way. Det hade dock varit rätt intressant att se kungligheternas miner om de hade dragit av sleeping in my car istället. Eller hur?


Hängiven bloggare och lunarstormist

Jag har alltid varit en mer eller mindre hängiven bloggare. Vem som helst kan faktiskt få luckor ibland. Det är tillåtet. Fråga vilka stora skribenter som helst. Hur som helst så gjorde senkvällens lätta tristess att jag fick ett plötsligt och där med ack så underligt ryck att besöka den gamla sidan ludersto...lunarstorm menar jag (som för övrigt läggs ner om 51 dagar. Så ni som vill återse gamla inlägg kan få chansen att vältra er i er egen ungdomshistoria).

Även på lunarstorm var jag en söt liten skribent. Mitt första inlägg är från 2001 och redan då verkade jag ord-spya ut rader värda ut Pulitzerpriset. Nä, men skämt och sido. Jag delger mig av mina kloka ord vid den ringa åldern av soon to be 13 med dåvarande lunarnicket: Golffredde (Vad fan tänkte jag med? näsborrarna?). Tydligen hade jag en riktig dagbok. Jaha? Den hade varit intressant att överblicka nu, eftersom jag uppenbarligen glömt bot det.

//Fredde the one and only


Tors 26 apr 2001 17:42
Övrigt, 3 läsare totalt


Hej!
Det är första gången jag skriver i min it dagbok.
Jag har en ir (in real) som jag skriver i så det blir inte här jag går in.
Men nån gång ska bli den första eller hur?!
Imorrn fyller jag 13 jippie!på en fredag o allt!
hej då! fredde the one and only


Dagens spola: Tjuriga jävla busschaffisar

Det är inte den där glada gubben som alltid körde ifrån Korpadalen till stan jag syftar på. Han som alltid luktade lite svett, men som log och sa hallå med en brummande basstämma. Nej. Inte han. Det är inte heller kvinnan med knallrött hår och speglade pilot Ray Bans som sa "halv biljett va?" och blinkade med ena ögat så man kom hem några kronor billigare ifrån Växjö. Nej, det är inte henne jag stör mig på heller.

Nej, utan det är sådana där tjuriga, jävla fanskap som jobbat för länge och insett att de var menade till något större alldeles för sent. Det är de busschaffisarna jag pratar om. Varför mina känslor för detta minst sagt omtalade ämne, en solig dag som denna helt plötsligt svämmar över likt ett annat vulkanutbrott, är på grund av att jag stötte på (minst) en just sådan man idag.

Tåget var apförsenat (förvånande?), varpå jag bestämmer mig för att fråga när en möjlig buss kommer vara framme. Väl i bussens dörr möts jag av en regular busschaffis iförd uniform och fula små solglasögon, pratandes i mobil. Han märker mig, men fortsätter prata. Snäll som jag är väntar jag på att han ska bli klar, då jag innerst inne vet att vi två delar en vackert svenskt förståelse för varandra. Jag vet att han är medveten om min existens helt enkelt. Efter att han ögnat mig från topp till tå med en bitter min avbryter han personen i luren med en suck och ett "vänta Jörgen".

Plötsligt fräser han till så den lagom ovårdade tvådagarsskägget fläckas av vitt busschafförssaliv. Jag infinner mig i trans. Inte utav salivet som långsamt sprejat den täta bussluften. Utan av hela händelsen. Vad hände med det vackra vi hade? Han gör klart för sig att han minsann inte släpper på några här, eftersom han ska börja turen längre bort. Ursäkta? Jag har inte ens hunnit ställa min väl utarbetade fråga, vilken jag likt en rädd liten mus piper fram därefter. "När är du framme i Bergåsa?".

Åter igen ger han ifrån sig en djup suck, då han blir tvungen att be sin gode, troligen bästa och minst lika bittra buss-buddie, att höras senare. Dessutom måste han lyfta på sitt tunga papper och klämma ur sig ett "14.48". Det är så förundrande för mig. Hur man kan vara så otroligt kinkig? Hade han velat slippa prata med människor och svara på rimliga frågor om tidtabeller så hade jag valt eremit istället för busschaffis.

Så vad väljer man? En grinig bussis, eller ett tåg som är försenat? Ersättningsbussen som sattes in istället för tåget såklart, det bästa av båda världar. Ytterliggare försenad med ännu en bitterchaffis. Jag slår vad om att han hette Jörgen.

Avund

Jag är är avundsjuk på Freddies röst och anvundsjuk på alla som fick nöjet att se denna underbara sångare in action innan han gick bort. Har haft den här låten på skallen sedan vi avslutade song och performance för några veckor sedan.


Fuck the rain

Varför måste det börja ösregna precis när jag tänkte ta mig in till stan en sväng? Rumpa.

Don't stop believeing

Har suttit och lyssnat på en del Journey-låtar ikväll. Börjar fastna mer och mer för flera av dem. Inte bara don't stop believeing även om den fortfarande slår högst. Lite synd att man inte såg dem förra året på Sweden Rock. Det hade nog varit en upplevelse. Tyvärr så lever dock inte originalsångaren längre. Men det hade varit lite roligt i alla fall. Troligtvis något mindre avdankade än Axl Rose i lördags. Han har passerat sitt bäst före-datum. Men visst. Det är kul att kunna säga att man sett Guns n' Roses i alla fall.



Gårdagens höjdpunkt.

Ett sjukt oväntat band blev gårdagens ljuspunkt under den tredje dagen på rockfestivalen. Steel Panther ifrån USA verkade lagom töntiga när de började, men det hela mynnade ut till en av de roligare 1,5 timmarna på länge. Även om jag inte kunde räkna till hur många gånger de nämnde pussy, dick, balls, fuck eller STD så blev det aldrig riktigt något lågvattenmärke. 

Egentligen säger ju låttitlarna en del. Med namn likt Asian hooker, fat girl (thar she blows), Party all day (fuck all night) och stripper girl så hade de fått vilken feminist som helst att svimma. Även om jag bara hört en låt utan att ens veta om det (vilket jag och Alle överraskat upptäckte), så var man fast i de vackrert vulgära texterna, blandat med riktigt skönsång från dem alla. 

Killarna har uppenbarligen en lagom sjuklig självdistans som gör att det aldrig riktigt blev överdrivet med sexskämten som låg ganska jättelångt under bältet. Men vad gör egentligen det när man kan få upp två tjejer på sen som flashar boobsen för publiken. Då är man inte jättedåliga. Lite som Tenacious D. Bara något lägre humor, mer glitter och lite längre, fluffat hår.




Aerosmith

Det var en najs kväll igår. Och vi slapp (typ) regnet faktiskt. Den korta stund det ramlade några droppar så märkte jag det inte mer än när jag såg det i ljuset ifrån strålkastarna. Och konserten då? Jo den var okej. Inte sådära WOW!, men så kan jag inte jättemånga låtar heller. Blev lite bitter när de gick av scen utan att spelat varken dream on eller walk this way, men dom kom tillbaka och körde båda två. I like. Sen fick vi ju både love in an elevator och I don't want to miss a thing också. Och Steve Tyler kan verkligen sjunga riktigt bra även live. Äckel. Och så är han 62. Men han kör hårt ändå. Gott.

Tänkte läsa recensionen i tidningen idag. Men ack! Tydligen så fick alla tidningar skriva på kontrakt om att bara använda sina bilder en gång. Men det ville dom inte. så Aerosmith blev utan recension. Gulliga rocker-fasoner. Tydligen ville Steve Tyler ha sin bajamaja inredd också. Men det får man väl göra om man har så mycket pengar som han lär ha. Undra vad Axl Rose kräver på lördag. Han ska ju tydligen vara krabbig att ha att göra med, haha.


Vikarien

Har precis kommit hem ifrån min första jobbdag som vikarie på Sweden Rock. En som skulle jobbat med Ida och Alle fick opereras, så jag fick hoppa in i hans ställe. Något jag självklart inte var sen att tacka nej till, eftersom Stockholmstrippen blev inställd.

Det är min första gång på SRF
, och nog har jag hört om att det ska vara i en dimension för sig. Något jag inte förnekar. Sällan har jag sett så mycket manlig kärlek, så många män i tights, eller så många pudelrocksfrillor på en sån liten yta. 54:an kan slänga sig i väggen. Det är inte heller det där jäkla fjortisdrället som ramlar runt på Östersjöfestivalen. Det är en salig blanding mer eller mindre musikintresserade människor i olika åldrar som kvittrar runt likt frisläppta kanariefåglar. Även om många är maffigt onyktra och stinker jag vet inte vad, så är de snälla som lamm. Snällt sträcker händerna högt i skyn när man ska muddra dem, medan de skriker "ta på mig!" och lägger av ett kluckande asgarv så den eventuella ölmagen gungar i takt. Lite sådära lagom mysigt, in a creepy-cute kind of way.


Dagar då man känner sig lite äldre

Idag är en sådan dag. Då man känner sig lite äldre än vad man faktiskt egentligen är. Idag tog min yngsta kusin Anton studenten. Grattis till honom! Han var alltså sist i kön. Det hela gjorde att jag plötsligt kände mig väldigt gammal. Det är i år tre år sedan jag tog studenten. När jag själv tog studenten var min bror två år äldre. Då tyckte jag han var gammal. Vad är jag nu då? Jag tycker ju till och med om gin-tonic och dricker gärna ett gott rödvin till maten för smakens skull. Det är ju högröd panchisvarning på mig.

Men 22 år är ju fasen ingen ålder? Jag har inte ens hunnit med en tredjedel av livet. Nästa år vid den här tiden kommer jag vara 23 år med en kandidat i marknadsföring (förhoppningsvis om inget går fel). Kommer någon ens vilja ha en 23-årig liten nyutexaminerad fjärt utan större arbetserfarenhet? Då kommer jag vara som ett nyfött barn lämnat åt mitt eget öde. Då kan jag inte falla tillbaka på det säkra kortet att plugga som jag kunde efter studenten. Inte igen. Eller jo, men det vill jag nog inte. Inte master i ren marknadsföring. Big no, no.


Som hastigast

Det är typ när man inte riktigt har något att göra. Eller om en låt börjar börjar i mp3:n eller listen. Eller om man råkar ramla förbi en gammal bild (vilket är rätt lätt gjort eftersom du tog en del). Eller när man ska gå in på din blogg som jag har gjort varje dag de senaste 3-4 åren. Då slås man av det. Att du inte finns längre. Och så känns allt sådär konstigt igen. Som att något faktiskt inte är som det alltid brukade vara. Frågan är om det någonsin inte kommer att kännas konstigt?

Jag tror inte riktigt det. Och ändå är jag en människa som bara fick ta del av en ganska liten smula av ditt liv. Eller kanske en liten nallebrödskant i alla fall. En med ett litet russin i. Mina tankar går då till de som åtminstone fick en handfull minnen, och än mer till de som fått ta del av mer än de nästan orkar bära. Hur kan det någonsin gå över? Hur kan inte varje enstaka millisekund vara fyllda av påminnelser om att du inte längre svarar när man ringer? Eller drar upp dörren och ropar att du är hemma? Eller kanske drar loss små grässtrån med tårna en ljummen sommarkväll?

Nu är det strax över en månad sedan. Och tiden tickar på snabbare än någonsin. Det är så underligt hur tiden kan vara så brutalt hänsynslös och inte se vad som händer omkring den. Den tickade igår. Den tickade idag. Den tickar just nu. Utan dig Emelie.


Jag vet inte jag...

Det här ska tydligen vara en av årets sommarplågor. Hm. Jag vet inte riktigt hur glad jag är för det. Risken (snarare än möjligheten i det här fallet) är att man kommer skutta ifatt till den också någon kväll när jag har druckit mer än vatten, om ni förstår vad jag menar.



Filmis

Körde en vanlig söndagsavslutning. Film och godispåse. Såg bröllopsfotografen. Den var rätt bra. För att vara en svensk film. Eller så kan det ha varit de sköna dialekterna som gjorde det. Finns risk för det. Men slutet blev lite fel. Eller snarare den låg nog ganska fel i tiden att se för min del. Gav lite för mycket tankar. Inte bra innan man ska sova. Älta, älta, älta. Fan.


Lyckorus

Trots visumbajset så är jag glad idag. Det är för att jag inser hur mycket goa människor jag har runt mig. Idag har det varit många hej då. Det tycker vi egentligen inte om. Men vi möts igen. Om ett ganska bra tag. Men tiden går snabbare än vad man tror. För jag vet vad människor betyder för att jag ska må bra. Utan dom hade jag bara varit en liten lort som Astrid Lindgren skrev. Jag kanske fortfarande bara är en liten lort egentligen. Men då är jag tamigfan åtminstone glad lort! Tack för idag. Tack för ikväll. Tack för allt. Imorgon är en ny dag.

Men fan då!

Satt uppe halva natten i onödan. Röjde visumpappren så de flög. Allt var på topp. Men nä. När det är dags att boka tid så finns inga lediga tider förrän den 24:e. Det vill säga när jag börjat jobba. Anus. På riktigt. Anus.

Let's do it one more time

Ska bli sjukt kul att komma iväg till Stockholm nästa vecka. Så länge jag får ihop alla papper nu bara, men jag tror inte att de ska vara någon fara. Spontanrim blev det där också. Jag och Per roadtrippade upp till Mackan förra året också och levde kalas över en helg. Hoppas att det blir en bra repeat i år. Synd är dock att det är så tidigt på sommaren. Förra gången var det så lagom med mitt i sommaren. Något som hade varit skyrre den här gången eftersom man troligtvis inte kommer ses mer förrän man åker. Hm. Det känns konstigt.


Huvudstaden hägrar

Det är när pluggdiciplinen ligger på botten och sommaren hägrar runt morgondagens tentamen som det inte kan gå mer än uppåt. Idag var den välbehövliga boosten att mina visumpapper kommit ifrån ISEP. Detta betyder att det blir Stockholm nästa vecka. Sweet lemonade säger jag bara. Det här var det sista jag väntade på. Nu är allt upp till mig. Helt plötsligt så blev jag jättenervös och överlycklig på samma gång. Ännu ett orosmoment droppade som en sten. I just keeps getting better.